Babka płesznik wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego. Wysokość pojedynczego krzewu nie przekracza 30 cm, łodygi są rozgałęzione, a liście małe i delikatnie "owłosione". Z ich kątów wyrastają drobne, jasnobrunatne kwiaty zebrane w niewielkie skupiska. W Polsce występuje bardzo rzadko, najczęściej można ją spotkać w prywatnych uprawach.
Stanowi bogactwo błonnika, czyli naturalnego produktu, opornego na działanie enzymów trawiennych człowieka. Zadaniem błonnika jest „przemieszczanie się” po całym organizmie i usuwanie z niego elementów przemiany materii.
Właściwości:
-przyspieszenie oczyszczenia organizmu z resztek pokarmowych
-pozytywny wpływ na rozwój prawidłowej mikroflory jelit
-pomoc w oczyszczeniu organizmu z toksyn i metali ciężkich
Błonnik naturalnie znajduje się w warzywach, owocach i produktach zbożowych, ale większość osób nie spożywa go tyle, ile powinna wynosić dzienna dawka, czyli, jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia, co najmniej 35 g dziennie. Dlatego stworzono gotowy błonnik, przeznaczony do bezpośredniego spożycia.